"...soha nem érdemes holnapig várni, mert a bal- meg jobbsorsunk a saját kezünkben van. Senki nem állít fel a díványról és senki sem álmodik helyettünk. Álmok nélkül pedig csak droidok vagyunk." (K.B.)

2020. február 19., szerda

Vérfarkasos műanyagok

Ez, itt, most hirtelen felindulásból íródott!

Mer' a műanyag és főleg az egyszer használatos tehet mindenről. Tőle száradnak az erdők, tőle olvadnak a gleccserek, és maradnak el a szokásos, hideg telek... Képükben, végre megvan a szükséges bűnbak a savas esőkhöz, a tengerek kihalásához, a Golf-áramlat lassulásához..

És igen, mi, emberek persze megint csak elszenvedői vagyunk mindennek.

Az verete ki a biztosítékot, hogy véletlen elolvastam az alábbi cikket, pedig tényleg elég jól óvom magam attól, hogy elkerüljem az e féléket:

Jövőre betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán a Klíma- és természetvédelmi akcióterv ismertetésekor egy sajtótájékoztatón számos konkrét lépést fogalmazott meg a környezettudatosabb Magyarország irányába  - írja az MTI.
A leginkább konkrét lépés, hogy már jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, és minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel.
Ezzel Magyarország teljesíti az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsának rendelkezését, amit még tavaly májusban hoztak meg.
Támogatják a vállalkozásokat az ilyen termékek fejlesztésére, gyártására. Lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, az újrafelhasználásra nem alkalmas hulladékot energiává alakítják át, hogy azt a magyar családok, magyar vállalkozások használhassák fel.
A hazai vizeket elárasztó szeméttel is igyekeznek foglalkozni. Palkovics szerint nem engedhető meg, hogy a külföldről származó, folyókon keresztül ide érkező, felelőtlen környezethasználatból származó hulladék tovább károsítsa a természeti, nemzeti értékeket, folyókat, vizeket és azok élővilágát. 2021-ig 150 ezer hektárnyi védett természeti területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról és a megőrzés feltételeinek megteremtéséről. Az erdős terület 2030-ra 27 százalékra nő.
Azt elmondta, hogy 2030-ra az országban előállított energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz. A magyar energiastratégia alapja, hogy az áramellátás jelentős hányadát elsősorban atomenergia és napenergia biztosítsa. A magyar háztartásokat segítik, hogy saját maguk dönthessenek az energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről. 2030-ig legalább 1 millió okos fogyasztásmérőt telepítenek.

Az akcióterv kiterjed a közlekedésre is: megreformálják az elektromobilitás ösztönzési rendszerét, nagyobb támogatását. Megteremtik annak lehetőségét, hogy a kis és olcsó autók nagyobb támogatást kapjanak. A megfelelő szolgáltatások kiépítése érdekében minden új építésű társas-, és irodaházban lehetőség lesz az elektromos autók töltésére. Emellett támogatják az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzését a közösségi közlekedésben. Elindítják a Zöld busz programot, és megkezdték a klímavédelmet szolgáló zöld kötvény kibocsátásának előkészítését.

Ezeken felül szó volt a Mátrai Erőműről is.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

'Lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását...'

A visszaváltás nem jelent újrahasznosítást! Egyébként is csak az üvegnél elképzelhető, de a teljes életciklus egyáltalán nem környezetbarát: visszagyűjtés-fertőtlenítés-újratöltés...
A betétdíjas visszaváltást eléggé kétségesnek érzem. Pár fillérért nagyon keveseket ösztönöz - inkább csak azokat akik eddig is szelektíven gyűjtöttek - a nagyobb betétdíj bevezetéséhez pedig pont nem ennek a rohadó államnak lesz elég mersze.

'...az újrafelhasználásra nem alkalmas hulladékot energiává alakítják át, hogy azt a magyar családok, magyar vállalkozások használhassák fel.'

Hulladékégetés. Az jó. Azért remélem mindenki képben van, hogy a szelektíven begyűjtött hulladéknak mi az útja. Hogy a nagy része nem hasznosul újra, hanem megy az égetőbe. Az persze bijo. Kurvára. De gondolom senki nem szeretne ilyen bijoégetőt a szomszédjába...

'A hazai vizeket elárasztó szeméttel is igyekeznek foglalkozni. Palkovics szerint nem engedhető meg, hogy a külföldről származó, folyókon keresztül ide érkező, felelőtlen környezethasználatból származó hulladék tovább károsítsa a természeti, nemzeti értékeket, folyókat, vizeket és azok élővilágát.'

Persze, rohadt Trianon, ide is sikerült beletenni...
Magyarországon mennyi kezeletlen szennyvíz ömlik az élővizeinkbe? Hja, hogy azok mi vagyunk? Hja, hogy mi nem dobálunk el ilyeneket! Minemnemsoha, csak azok a szomszédok...

'2021-ig 150 ezer hektárnyi védett természeti területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról és a megőrzés feltételeinek megteremtéséről.'

Monnya ezt egy olyan párt/kormány tagja, akik legszívesebben a természet és környezetvédelem írmagját is felszámolnák. Ahol az természeti értékek védelme, az ami másokra kötelező érvényű, de rájuk nem vonatkozik. Balatoni nádasok? Gödi Samsung, vagy Audi győri bővítés? Dereng valami? Vagy a napokból a hír Gemencről?

'Az erdős terület 2030-ra 27 százalékra nő.'

Az megvan, hogy mi az 'erdős terület'? Ilyen nincs ugye, de van erdőterület. Az erdőterület az az, ami így van nyilvántartva. Félreértés ne essék, az erdőterület nem feltétlenül az a fás, bokros, szép zöld amibe jó futkosni - is. A tarra vágott, vagy épp derékig érő susnyás is az! Persze szép lózung a terület növelés, de aki rendszeresen jár 'erdős területen', az jó érzékeli a tendenciát. Megújuló energiaforrás gyanánt hőerőműveink gyomrában végzik az erdők, egyre gyorsuló ütemben. MerageciBrüsszel előírta a 'megújulót' és nekünk megint sikerült a leggyengébb ellenállás irányába menni és erdeinket felélni. De persze pl. a szélenergia hasznosítása gyakorlatilag leállt, tilos!!!

'Azt elmondta, hogy 2030-ra az országban előállított energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz. A magyar energiastratégia alapja, hogy az áramellátás jelentős hányadát elsősorban atomenergia és napenergia biztosítsa. A magyar háztartásokat segítik, hogy saját maguk dönthessenek az energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről. 2030-ig legalább 1 millió okos fogyasztásmérőt telepítenek.'

Atom. Igen atomot nekik, hogy írmagjuk se maradjon...
Az ország eladását meg még mint plusz tételt hozzáírják... Nemhogy kussolnának Paksról, még nekik áll feljebb :)))) !
Baszod, nem az a cél, hogy az energiafogyasztást miből elégíted ki, hanem az lenne a cél, hogy minél kisebb legyen a fogyasztás! A nem létező fogyasztást ugyanis - minő felfedezés - NEM. KELL. KIELÉGÍTENI. Tehát ez a lehető legolcsóbb. Paks helyett monnyuk szigetelni kéne a házakat és egy sor energiahatékony tekknológiát hozzáférhetőbbé tenni - támogatással pölö... És NE dönthessenek szabadon, konzekvenciák nélkül saját energiafelhasználásukról az állampolgárok! NE! Sávosan egyre drágábban lehessen hozzájutni bármilyen energiahordozóhoz. Miért ne lehetne bevezetni, hogy fejenként X kJ energiával gazdálkodhat mindenki. Üzemanyag, áram, gáz... bármire be lehet váltani... havonta kvóta és utazhatsz, fűthetsz, internetezhetsz, szaunázhatsz vele, vagy amit akarsz. És sávosan drágul... Ennyi. Ha VALÓBAN meg akarjuk oldani a nagy fene energiaproblémát, nem csak folyton maszatolunk e témában (is).

'Az akcióterv kiterjed a közlekedésre is: megreformálják az elektromobilitás ösztönzési rendszerét, nagyobb támogatását. Megteremtik annak lehetőségét, hogy a kis és olcsó autók nagyobb támogatást kapjanak. A megfelelő szolgáltatások kiépítése érdekében minden új építésű társas-, és irodaházban lehetőség lesz az elektromos autók töltésére. Emellett támogatják az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzését a közösségi közlekedésben.'

Már megint autóval akarja megoldani a problémát! Komolyan leszakad a pofám, hogy mikor fejezik már ezt be! A lehető legkörnyezetbarátabb autónak - már itt gáz van, mert ezen ugye nem a mostani villanyosautókat kell majd értsük (ugye?!) - is kell úttest, parkolófelület, egy sor kiszolgálólétesítmény, a gyártásához egy rahedli gyár, bánya...
Ezek helyett meg kellene oldani, hogy NE kelljen autóba ülni! Legyen profi tömegközlekedés, legyen túlélhető a kerékpározás hosszú távon. Pffffujjj, de népszerűtlen!!!!
Sztem az egyes emberek autóval való helyváltoztatása magában elavult technológia, ne annak fejlesztése legyen a prioritás. Kell, de NE az legyen a fő csapásirány.
Addig is az üzemanyag árak után bátran írjanak be egy nullát!
Hja, nem lesz 4000 Ft-os repjegy? Komolyan, ki gondolja, hogy ez normális? Ki gondolja, hogy Ausztráliába vagy Ázsiába kell menni Európából nyaralni? Ennek fényében viszont nem használunk szívószálat :)))) ! Nevetséges a lényegi prblémák kiröhögése és a leg cinikusabb hozzáállás!
Nem lesz occcó kínai cucc? Igen, nem lesz.
Olcsóbb lesz a helyi? Igen.
Nem lesz - ennyiért - télen banán, meg paradicsom? Igen, nem lesz...
LE. KELL. MONDANI. bizonyos nélkülözhetetlennek hitt dologról az életünkben!!! E nélkül nem lesz igazi változás. Csak ez nem népszerű dolog. Minél később lépjük meg, annál több dologról kell lemondani, legvégül meg már az életünkről is...
Mert NINCS, ismétlem NINCS fenntartható fejlődés. Ez egy faszság! Nincs olyan lufi, amit folyamatosan lehet fújni. Egyszer el fog durranni. Ennyi.

Az eddigi, témában foganatosított intézkedések annyit tesznek, mintha egy rákbeteg plasztikai műtétjének módjáról, mértékéről vitatkoznánk, miközben maga a rákbetegség gyógyítását el sem kezdtük volna. És a többségnek persze komoly műtétekről beszélnénk, ami önmagában igaz is ugye...

'Elindítják a Zöld busz programot, és megkezdték a klímavédelmet szolgáló zöld kötvény kibocsátásának előkészítését.'

Hja, és agggy pénzt! Most! Sokat!

1 megjegyzés:

  1. Szikvizet mindenkinek,üvegest.Visszaváltható -fertőtlenités nélkül - újratölthető

    VálaszTörlés